EU: directe subsidie voor kernenergie en kernafval?

Hadden we eind vorige week het bericht dat de EU staatssteun aan de geplande onderzoeksreactor Pallas goedgekeurd heeft, dit weekend werd publiek dat de EU werkt aan een voorstel om directe subsidie aan kerncentrales (als zodanig) toe te staan. Achter de schermen liep dat natuurlijk al langer, maar nu kwam het naar buiten omdat een kopie van de Draft guidelines (ontwerp-richtlijnen) van de EU-commissie voor Mededinging (Competition) uitlekte. Overigens, in het voorlopige voorstel staan de teksten over subsidie voor kernenergie nog tussen [haken], wat wil zeggen dat ze het er zelf ook nog niet over eens zijn.

Iets anders en een beetje ondergesneeuwd in de publiciteit is dat het voorstel ook voorziet in eventuele staatssteun voor ontmanteling en de opslag van radioactief afval. Tenminste, van kerncentrales gebouwd voor 24 juni 2006 (en dat zijn ze zo ongeveer allemaal). Op die datum is blijkbaar het 'polluter pays' principe aangenomen.

Vooral landen als Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Tsjechië pleiten stevig voor het toestaan van subsidiëren van kerncentrales. We hebben VK al vaker genoemd: een uitgebreid bouwprogramma voor kerncentrales dat maar niet van de grond komt, en weinig investeringen in andere productie (behalve nu opeens enorm in schaliegas). De bedrijven die de kerncentrales willen gaan bouwen (vooral het Franse EDF) maken daar gebruik van en zetten in op 40 jaar een gegarandeerde afname en minimumprijs voor hun atoomstroom. Over de hoogte van die prijs zijn ze het nog steeds niet eens, EDF speelt hoog spel maar weet dat de tijd hun bondgenoot is (de regering krijgt steeds minder tijd voor andere opties).

Angela Merkel heeft zich dit weekend duidelijk tegen het EU-voornemen uitgesproken, maar de door Merkel naar voren geschoven EU Commissaris voor Energie Oettinger (die een belangrijke positie inneemt) is tot nu toe een stuk minder duidelijk. Het was overigens de bedoeling dat het stuk pas na de landelijke verkiezingen in Duitsland -22 september- bekend zou worden. Een teken aan de wand?

En Nederland? Waar blijven nu al die voorstanders van kernenergie die de laatste jaren gezegd hebben dat juist kernenergie de enige vorm van elektriciteitsproductie was die zonder subsidie kon functioneren? Die mensen zitten nu voor een groot deel in dit kabinet, dus mogen we verwachten dat de Nederlandse regering zich ook tegen het voorstel uitspreekt… Toch?