Definitieve vergunning NRG te Petten ivm afvoer radioactief afval

NRG-Bouw_pluggenloodsDe minister van Infrastructuur en Milieu heeft de definitieve Kernenergiewetvergunning verleend aan de NRG (Nuclear Research and consultancy Group v.o.f.) in Petten in verband met de afvoer van het zogeheten historisch afval.[1] De nu afgegeven definitieve vergunning betreft een lijst gedetailleerde wijzigingen van de vorige vergunningen.
Historisch afval is de term voor het radioactief afval dat al decennia lang op het ECN/NRG-terrein ligt opgeslagen en afgevoerd moet worden naar de centrale locatie voor al het Nederlands afval: de Covra. Bij dat afvoeren zijn veel problemen, vertragingen en onvoorziene (?) kosten. In totaal heeft de staat al 65 miljoen euro betaald voor het verwijderen van het radioactief afval.

Vanaf 2 juli 2015 tot en met 13 augustus 2015 ligt de definitieve vergunning ter inzage en kan beroep tegen de vergunning worden ingesteld. Dat kan overigens alleen door diegene die in eerdere instantie een zienswijze hebben ingediend. En aangezien in die periode (6 mei-17 juni) niemand een zienswijze heeft ingediend….

Hier meer over de geschiedenis en problemen van het historisch afval.