Nog eens €117 miljoen voor afvoer radioactief afval Petten

Het Rijk stelt voor in 2018 €117 miljoen extra beschikbaar voor het afvoeren van het radioactief afval van het ECN/NRG terrein in Petten. Die €117 miljoen is noodzakelijk voor “het vinden van een duurzame oplossing waarbij het afval veilig door NRG kan worden afgevoerd en waarbij de leveringszekerheid van medische isotopen en de nucleaire veiligheid geborgd zijn”. Dit schrijft Carola Schouten, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die verantwoordelijk is voor de begrotingspost van €900 miljoen voor de aanpak van ‘regionale knelpunten’. In totaal is er nu door het Rijk ruim €250 miljoen betaald voor kernafval waarvan 35 jaar geleden werd gezegd dat het over 30 jaar "gewoon als laagradioactief afval kan worden afgevoerd".

In het regeerakkoord uit oktober werd in totaal €900 miljoen euro gereserveerd voor “de aanpak van regionale knelpunten, waaronder nucleaire problematiek, ESTEC, Zeeland, Eindhoven, Rotterdam-Zuid en de BES-eilanden.“ We gingen er al vanuit dat met ‘nucleaire problematiek’ de afvoer van het historisch afval in Petten bedoelt werd. Het kabinet zal, zo schrijft de verantwoordelijke minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, nu aan de Kamereen bijdrage van 117 miljoen euro” beschikbaar zal stellen “voor het oplossen van de korte termijnproblematiek van het opruimen van het historisch radioactieve afval en de ontmanteling van gebouwen bij ECN/NRG in Petten.

De minister verwijst naar het rapport van de interdepartementale Hoogambtelijke werkgroep nucleair landschap in juli, waar dat al aangekondigd zou zijn. Maar in dat rapport ontbreken in veel gevallen de cijfers. Cijfers die wel voorkomen in een door Laka in december gevonden brief aan de formateur in mei. In die brief staat onder andere: “Wanneer men de voortslepende problematiek wil oplossen, dient men rekening te houden met een noodzakelijke bijdrage vanuit de Rijksoverheid die nu wordt geschat op €100 mln.

Dat is dus €117 miljoen geworden. De toevoeging in de brief van de minister “in 2018” doet vermoeden dat dit nog niet de laatste rijksbijdrage is.

Het Rijk heeft in de afgelopen 20 jaar al flink in de buidel getast voor opruimen en afvoeren van het historisch afval.

 • Zo blijkt dat het ministerie van EZ tussen 1995 en 2006 €39,8 miljoen euro (uit WOB-KRO-Reporter, deel 7/19, pag. 5) heeft gegeven aan ECN voor het verwijderen van radioactief afval.
 • Volgens de Jaarstukken 2015 van ECN (blz. 34) is er in 2012 een bedrag van €35 miljoen ontvangen “bestemd voor de betaling van de werkzaamheden met betrekking tot het opruimen van radioactief afval.”
 • In 2013 krijgt NRG weer €25 miljoen voor specifiek dit doel en dan staat het Rijk ook nog garant voor 34 miljoen bij de buitenlandse verwerker van het radioactief afval.
 • Begin december 2015 kwam er nog weer een bijdrage van €2,5 miljoen voor ECN.
 • In 2016 blijkt de lening van €82 miljoen uit 2014 opeens niet voor het zeker stellen van de productie van medische isotopen, maar voor het afvoeren van het afval gebruikt te worden.
 • In oktober 2016 stelt het kabinet “€40 miljoen beschikbaar bestemd voor het verwerken en afvoeren van het historisch radioactief afval.”
 • En nu dan: €117 miljoen

In totaal is er dus door het Rijk (naast allerlei zeer gunstige leningen), ruim €260 miljoen aan NRG betaald voor het afvoeren van het historisch afval.

Een jaar geleden schreef de verantwoordelijk minister nog over het afvoeren van het radioactief afval, dat “de technische complexiteit en het ontbreken van voldoende financiële middelen niet langer als belangrijkste oorzaken van de vertraging zijn aan te voeren, maar dat, volgens het oordeel van de ANVS, organisatorische problemen de voortgang belemmeren.” Zo lijkt wanbeleid beloond te worden.

Hoe ver er naast kun je zitten?

NRG zegt dat het afval daar goed ligt, want de pluggenloods was namelijk berekend voor 400 jaar opslag. Dat dat een (foutieve) redenering achteraf is, blijkt uit een boekje van ECN  (ongedateerd, maar plusminus 1981/82 –er is nog sprake van jaarlijkse afvaldumpingen in zee). In dat boekje ‘Radioactief afval verwerking’ wordt op blz 14 de pluggenloods beschreven onder het kopje ‘hoogradioactief afval’. De pluggenloods is de Waste Storage Facility waar het historisch radioactief afval in ongeveer 1500 35-liter vaten in pluggen is opgeslagen. Een van de problemen is dat onbekend is wat er in die vaten zit. Maar dat was 35 jaar geleden blijkbaar niet zo want letterlijk staat er: “De geschatte verblijftijd voor het voldoende afnemen van de radioactiviteit is ca. 30 jaar; daarna kan dit afval als laagactief afval worden behandeld.

Enfin, 35 jaar en €260 miljoen verder, moet dan de conclusie zijn: ze hadden (en hebben nog steeds) geen idee wat het radioactief afval is.

Dit bericht werd geplaatst in Decentraal on-site, ECN, NRG, Radioactief afval, Regering en getagged met , op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka


Gerelateerde berichten:

 

 • 23 december 2015: Afvoer kernafval Petten; uiterlijk 2022 en 170 miljoen

  De minister van IenM heeft een aantal plannen goedgekeurd van NRG over de afvoer van radioactief afval van het terrein in Petten naar de centrale opslag bij de Covra in Zeeland. “Tot en met 19 januari 2016 kunnen direct belanghebbenden bij de ANVS een gemotiveerd bezwaarschrift indienen tegen het besluit.” De plannen die nu zijn […]


 • 13 oktober 2015: Petten: Afvoer radioactief afval weer vijf jaar vertraagd

  We zeiden het bijna een jaar geleden al, de afvoer van het historisch radioactief afval op het ECN/NRG terrein in Petten duurt veel langer dan verwacht. Door NRG is dat tot nu toe steeds ontkent, zoals ook op een informatiebijeenkomst over het historisch afval op 18 december vorig jaar, toen er door ons naar gevraagd […]


 • 31 mei 2021: Opnieuw €25 miljoen subsidie voor radioactief afval van NRG

  Het historisch radioactief afval van NRG in Petten is opnieuw weer duurder geworden. Minister Hoekstra van Financiën laat in de Voorjaarsnota weten dat “[D]e kosten voor het opruimen van historisch nucleair afval en ontmanteling van gebouwen zijn herijkt” en 24,7 miljoen euro hoger uit vallen dan eerder geraamd (blz nu102) . Een tegenvaller weer, waarvoor […]


 • 21 november 2018: Raad van State: Afvoeren en samenpersen van historisch kernafval uit Petten mag doorgaan

  Vanochtend heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het beroep van Stichting Laka tegen de goedkeuring van het plan voor de afvoer van hoogradioactief afval van NRG in Petten. Milieuorganisatie Laka heeft bezwaren tegen het afvoeren naar en samenpersen van het ‘historisch radioactief afval’ in België. Laka vreest dat exploitant NRG en toezichthouder ANVS […]


 • 19 december 2017: EZ: Honderden miljoenen extra voor kernenergiesector

  Uit stukken uit het archief van de kabinetsformatie blijkt dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat er rekening mee houdt dat de kernenergiesector honderden miljoenen extra overheidsgeld nodig heeft. Er moet onder andere nog veel geld naar NRG in het Noord-Hollandse Petten. Zo heeft Petten naar verwachting €100 miljoen extra nodig voor de afvoer […]


 • 9 mei 2017: Strategy&: Historisch radioactief afval is van NRG

  Eén van de belangrijkste redenen dat NRG van haar historisch radioactief afval af wil, is dat het afval-dossier investeerders voor een door NRG gewenste nieuwe kernreactor afschrikt. Tegelijkertijd is er geen juridisch houdbare grond voor de claim van NRG dat de verantwoordelijkheid van het kernafval in Petten niet bij ECN/NRG maar bij de overheid berust. […]