NRG: angstcultuur en afvoer kernafval werkt niet

pluggenloodsEr zijn wel degelijk problemen bij de afvoer van het radioactief afval dat in Petten ligt. En er is sprake van een ‘angstcultuur’ bij NRG: “Diverse medewerkers die hun mond open durfden te doen, zijn overgeplaatst naar uitzichtloze posities”. Dit heeft een klokkenluider in een brief gemeld aan de toezichthouder ANVS. De Volkskrant citeert uit de brief. We hebben de laatste jaren al vaak geschreven over de problemen bij de afvoer van het historisch radioactief afval van Petten naar de Covra (hier een tijdlijn).

De ANVS is bekend met de klachten over een angstcultuur, heeft onderzoek gedaan, maar een angstcultuur niet geconstateerd. NRG vind het vreemd dat de klokkenluider niet naar het bedrijf zelf is gegaan: “We hebben een eigen klokkenluidersregeling en het is bijzonder dat deze persoon hier geen gebruik van heeft gemaakt.
Hoe zou dat dan toch komen? De angstcultuur is niet van de laatste tijd, zo zegt een oud-werknemer tegen Laka: “In mijn tijd werden alle moeilijke medewerkers verbannen naar de ontmanteling van Mallinckrodt koeien!! Loodpotten sjouwen mocht je dan!!

De ANVS is ook bekend met de problemen met de afvoer van het radioactief afval. De apparatuur die NRG daarvoor heeft ontwikkeld werkt niet. Eén van de grote problemen is het scheiden van het alfahoudend afval. Om alfastraling te meten moet je eigenlijk op enkele millimeters van het afval meten (en dan nog over een vrij lange periode –minuten) en dat is vrijwel niet te doen.

Het door de NRG ontworpen zogeheten 'VINISH' (Visual Inspection and Nuclide Identification System for High-level radioactive waste) werkt niet goed. De ANVS: “De installatie functioneert nog niet naar wens omdat de meetresultaten niet de gewenste nauwkeurigheid hebben”.
Daardoor gebeurt de scheiding van het afval in verschillende soorten niet volgens de normen die de Covra, die het immers moet ontvangen en opslaan, eist.

Volgens NRG klopt dat maar zijn er meer problemen: ”Ook als dit systeem probleemloos had gefunctioneerd, was de vertraging niet korter geweest.” Wat die ándere problemen dan zijn, maakt NRG niet duidelijk. Problemen genoeg dus. En dan hebben we het nog niet over de financiën gehad.