Ex-directeur: NRG maakt ‘nieuw historisch afval’

pluggenloodsHet onderzoeksprogramma Argos komt zaterdag met een interview met ex-directeur Saris van ECN die aan de bel trekt over onder andere de veiligheidscultuur op NRG en een onveilige situatie met het historisch afval bij ECN/NRG. Belangrijkste claim van Saris is dat NRG (stiekem) nieuw afval toevoegt aan het zogeheten historisch afval, en daardoor de kosten drukt van de productie van medische isotopen.
In de tijd dat Saris directeur was van ECN, van 1996 tot 2002, heeft hij, naar eigen zeggen, al dat historisch afval laten scheiden in hoog-, middel- en laagradioactief afval. Al het laag- en middelradioactief afval is voor april 2002 afgevoerd naar de COVRA in Zeeland, de plaats waar al het radioactief afval moet worden opgeslagen. Het feit dat er nu opnieuw middel- en laagradioactief en in Petten aanwezig is en de vaten met alfastralend afval zijn voor Saris een bewijs dat NRG illegaal afval heeft gezet bij het historisch afval.

Er is al jaren sprake van dat al het nucleaire afval in Petten naar de COVRA moet. Dat is ook een wettelijke verplichting. Volgens Saris gebeurt dat steeds niet omdat ECN/NRG het simpelweg niet kunnen betalen. ECN dreigt nu failliet te gaan. Dat schreef ook minister Kamp aan de Tweede Kamer in een brief van 4 december vorig jaar: ”Het eigen vermogen is nagenoeg uitgeput als een gevolg van de problematiek bij ECN-dochter NRG en de kosten van het opruimen van het historische nucleaire afval.

Frans Saris heeft een officiële klacht ingediend bij de ANVS en de OVV.

Volgens de Telegraaf heeft de ANVS vanmorgen een gesprek gehad met Saris, wordt de klacht ”via een serieus traject” in behandeling genomen, maar is er “nu geen reden om aan te nemen dat het onveilig is”.

Argos Radio 1, zaterdag van 14 – 15 uur.