Kerncentrale bodemloze put voor PZEM en Zeeland

De kerncentrale Borssele moet overgenomen worden door de landelijke overheid, volgen eigenaar PZEM. Verder gaat het elektriciteitsbedrijf op zoek naar kopers voor de gas- en biomassacentrale en de aandelen van waterbedrijf Evides zouden, het liefst aan Zeeuwse gemeenten en de provincie, verkocht kunnen worden. Dit staat in de nieuwe aandeelhouders strategie die afgelopen vrijdag 3 november is aangenomen door de Provinciale Staten van Zeeland. De PS heeft ook een uitnodiging gestuurd naar de commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer voor een bezoek aan Zeeland.

De uitnodiging voor een bezoek aan Zeeland van de Provinciale Staten is gericht aan de commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer; een commissie waarin veel nieuwe Kamerleden zitten. Zeeland hoopt een deel van de 900 miljoen die in het regeerakkoord staan voor ‘regionale knelpunten en nucleair’ te krijgen voor de sanering van het met radioactief materiaal verontreinigde terrein van het failliete Thermphos.

Ook heeft de Provinciale Staten de nieuwe aandeelhoudersstrategie van PZEM goedgekeurd, die er eigenlijk op neer komt zich zelf op te heffen: het Rijk mag de kerncentrale overnemen en de rest van de bedrijfsonderdelen kan verkocht worden. PZEM bestaat nog maar een paar maanden en is opgericht om de verliesgevende energieproductie onderdelen van Delta in onder te brengen.

De provincie, voor 50% eigenaar van PZEM, is bang dat door de verliezen op de kerncentrale, vele tientallen miljoenen per jaar, de winst van andere bedrijfsonderdelen en de opbrengst van eerdere verkopen, verdampt.

De kerncentrale zorgt voor verlies bij PZEM door de verplichting alle elektriciteit af te nemen tegen een vastgestelde prijs die al jaren hoger flink ligt dan de marktprijs. De vooruitzichten voor een sterke stijging van de marktprijs, die vanaf 2020 werd verwacht, neemt steeds meer af. Hierdoor wordt het openhouden van de kerncentrale steeds meer een bodemloze put.