Links geen prioriteit bij overheid

Ook in deze editie van Kernenergienieuws weer een aantal links naar bronnen: vaak documenten bij de overheid: Kamerstukken, antwoorden op Kamervragen, onderzoeksrapporten, etc. Handig, en laat zien dat we niet alles zelf verzinnen.

Maar de Rijksoverheid heeft wat nieuws bedacht. Als je op een oude link klikt krijg je de mededeling: “Deze website verwijdert regelmatig verouderde informatie. Het is daarom mogelijk dat de pagina die u zoekt niet meer bestaat op deze site.”
Na twee jaar gaat nu namelijk alles naar een digitaal archief: "noodzakelijk" zegt de overheid "om alles toegankelijk te houden", want “informatie van de overheid moet goed vindbaar zijn.” Resultaat van het verplaatsen is dat alles een nieuwe url-(naam) krijgt. Gevolg is dan ook dat duizenden links in iets oudere artikelen op de Laka-site die verwijzen naar parlementaire documenten het niet meer doen. Zelfs de door de overheid zélf benoemde ‘permanente links’ naar documenten, blijken opeens niet meer permanent te zijn (of ‘permanent’ is twee jaar bij de overheid).
Het betekent ook dat links die we nu maken naar overheidsdocumenten over een paar jaar al niet meer werken. Treurig. Weinig zo vervelend op internet dan series niet werkende links.

Het minste wat de overheid kan doen is een doorverwijspagina maken voor alle oude links. Niet moeilijk als je dat van te voren bedenkt, nu waarschijnlijk best ingewikkeld, maar ja. Daar kunnen we weinig aan doen.