EUREGIO: geen kernafvaltransporten naar Ahaus

Ook Nederlandse gemeenten spreken zich steeds vaker uit tegen nieuwe transporten met radioactief afval naar het Duitse Ahaus en de geplande verlenging van de vergunning voor opslag aldaar. Afgelopen week werd in de EUREGIO-vergadering -een Nederlands-Duits samenwerkingsverband van 129 gemeenten- unaniem een resolutie aangenomen waarin verdere transporten van radioactief afval naar Ahaus worden afgewezen. De EUREGIO-raad kwam ook overeen de aangesloten gemeente Ahaus in haar pogingen te ondersteunen om die kernafval transporten te voorkomen. In de gemeente Ahaus dreigt de tijdelijke opslag van kernafval een eindopslag te worden.

Een week geleden, vrijdag 21 juni, is tijdens de EUREGIO-raad bijeenkomst in Nordhorn unaniem een resolutie aangenomen waarin stelling genomen wordt tegen “de extra transporten van hoog radioactief atoomafval naar Ahaus”. Het gaat daarbij om transporten met hoog-radioactieve splijtstof uit onderzoeksreactoren in Jülich en Garching. De EUREGIO-raad besloot ook Ahaus te ondersteunen bij haar pogingen die transporten te voorkomen.

De EUREGIO is een Nederlands-Duits samenwerkingsverband van 129 gemeenten. In Nederland maken de Achterhoek, Twente, de gemeenten Ommen en Hardenberg (Overijssel) en Coevorden (Drenthe) deel uit van het EUREGIO-gebied. De EUREGIO heeft een oppervlakte van ongeveer 13.000 km² en er wonen bijna 3,4 miljoen mensen.

Berkelland, Enschede en Haaksbergen hadden zich al uitgesproken tegen de verlenging van de vergunning voor de tijdelijke opslag van kernafval in Ahaus.

In Ahaus is zowel laag- en middelradioactief afval als hoog radioactief afval opgeslagen. Dat eerste mag daar, volgens de opslagvergunning, tot het jaar 2020 blijven terwijl het hoogradioactief afval tot 2036 in Ahaus opgeslagen mag worden. Maar nu dreigt deze beeindiging in 2036 niet nagekomen te worden. Het is namelijk de bedoeling dat het hoogradioactieve afval nog decennia langer in Ahaus blijven zal en het laag- en middelradioactieve afval wil men zelfs zonder enige tijdbeperking in Ahaus laten staan. Daardoor wordt Ahaus van tussenopslag feitelijk eindopslag.
Een beperkte tijdsduur van de afvalopslag was een belangrijke voorwaarde waaronder dertig jaar geleden een meerderheid in de gemeenteraad van Ahaus akkoord ging met de kernafvalopslag.