Stop export uranium: Rusland is geen vuilnisvat!

Naar verwachting vertrekt het volgende transport met uranium vanuit Gronau via Nederland naar Rusland komende maandag. Zondag is er om 1 uur een demonstratie bij de Urenco-vestiging in Gronau en de dagen daarna zijn er een aantal protesten gepland. De druk op politiek en Urenco met betrekking tot de transporten met uraniumafval naar Rusland neemt vooral in Duitsland toe. Ondertussen heeft de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Enschede een aantal vragen gesteld over het transport.

Gisteren, woensdag 13 november, heeft de Enschedese gemeenteraadsfractie van GroenLinks een aantal vragen gesteld over de transporten met verarmd uranium naar Rusland; onder meer over of en zoja, hoevaak, ze door de gemeente Enschede rijden. Bij het vorige transport naar Rusland (28 oktober), kwamen voor het vertrek van de trein een aantal vrachtwagens uit Urenco Almelo aan in Gronau.
Er zijn -naast de demonstratie op zondag bij Urenco in Gronau- een aantal protesten aangekondigd als het transport inderdaad zoals verwacht komende maandag vanuit Gronau richting Rusland vertrekt. Hieronder een overzicht (met dank aan Enschede voor Vrede)

Zondag 17 november:
Demonstratie Urenco Gronau om 13 uur
Met sprekers van Ecodefense en Greenpeace Rusland die protesteren tegen deze export van kernafval naar hun land. Ook de BürgerInitiative Ahaus die elke derde zondag van de maand een protest tegen de zgn. tijdelijke opslag van kernafval organiseert heeft besloten om hun protest op deze derde zondag naar Gronau te verplaatsen. Het adres van Urenco Gronau is Röntgenstraße 6.
Meefietsen vanuit Enschede kan: vertrek 12.00 uur vanaf de Alphatoren aan de Boulevard 1945.

Maandag 18 november
Protestwake Spoorburg Urenco Gronau vanaf 08.00 uur

Het transport vertrekt hoogstwaarschijnlijk één dag na de demonstratie op maandag 18 december en degenen die daartoe in de gelegenheid zijn worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een protestwake op de spoorbrug vlakbij Urenco. Het is niet bekend hoe laat de trein vertrekt; op 28 oktober was dat om 12 uur ‘s middags.

Protestwake Station Münster
Voor het station in Münster is er een protestwake vanaf 10.45 uur. De trein wordt daar ongeveer anderhalf uur na vertrek uit Gronau verwacht.

Protestwake station Enschede van 17.00 tot 17.30 uur
Enschede voor Vrede organiseert aan het eind van de middag een protestwake annex flyeractie op het Stationsplein Enschede. Om ook de Enschedese bevolking op te roepen stelling te nemen tegen de transporten die Rusland opzadelen met radioactief afval.

Route
De trein rijdt in Duitsland (tot nu toe) van Gronau via Münster naar Hamm. Vanaf daar is de route onzeker, maar meest logisch is dat de trein dan verder gaat via overgang Emmerich/Zevenaar, maar Osnabrück, Bad Bentheim/Oldenzaal kan ook, en mag ook volgens de transportvergunning. Hetzelfde geldt voor de haven waar de containers overgeladen worden voor St. Petersburg; dat kan zowel Rotterdam als Amsterdam zijn.