Vandebron overgenomen door Essent

Vandaag is de overname bezegeld van Vandebron, een van de sympathiekste energiebedrijven, door Essent, een van de vieste. Uitgaande van de reacties gaan veel klanten van Vandebron niet mee naar Essent. En dat is niet geheel onlogisch; Essent is nog steeds voor 30% eigenaar van kerncentrale Borssele. Daarnaast was Essent dochter van het Duitse RWE, nu van E.on. E.on en RWE zijn, onder andere, allebei eigenaar van Urenco Deutschland. Urenco is juist in het nieuws vanwege de export van radioactief afval naar Rusland. Daarnaast is het 'donkergroene' Vandebron via Essent-moeder E.on, via PreussenElektra, nu familie van een aantal Duitse kerncentrales en, via Uniper, van kolencentrales.

In de toekomst wil Essent-eigenaar E.on al haar energiecentrales afstoten en energie-handelaar worden. Onduidelijk hoe de aankoop van Vandebron daar in past. De Europese Commissie heeft in september de uitruil met RWE, waar Essent onderdeel van was, goedgekeurd. Conclusie van de Duitse energie-expert Hans-Josef Fell, van 1998 tot 2013 in de Bondsdag voor de Groenen: “Eon gehört ganz offensichtlich weiter zu den Atomkonzernen, die die erneuerbaren Energien weltweit eher behindern”.

Maar goed, waar hebben we het eigenlijk over? Qurrent is tegenwoordig van Greenchoice,  Greenchoice is alweer jaar en dag bezit voor 30% van Eneco, wat binnenkort door Shell wordt opgekocht.