Ook uranium vanuit Urenco GB naar Rusland

Afgelopen zondag werd, in een uitzending van de Duitse televisiezender WDR over de transporten van uranium naar Rusland, voor het eerst toegegeven dat ook de Urenco vestiging in het Engelse Capenhurst al sinds 2016 verarmd uranium naar Rusland exporteert. Vanuit de Urenco fabriek in Gronau zijn die transporten begin dit jaar hervat. En uit Almelo?
Zondag 17 november protest in Gronau en, als het volgende transport inderdaad volgende week maandag vertrekt, de dagen erna langs de route.

Gisteren, zondag 10 november, bleek uit een uitzending van de Westduitse Rundfunk (de WDR) dat ook de Urenco-vestiging in Capenhurst (GB) sinds enkele jaren weer verarmd uranium naar Rusland exporteert. Dat zijn dan twee van de drie Europese verrijkingsfabrieken waarvan het duidelijk is dat verarmd uranium naar Rusland gaat.
Aangezien er vele transporten plaatsvinden tussen de verschillende Urenco verrijkingsfabrieken, onder ondoorzichte vergunningen, is het onduidelijk, maar niet onmogelijk, dat er ook verarmd uranium uit Almelo via Capenhurst of Gronau uiteindelijk in Rusland beland. De CDA kamervragen zijn nog niet beantwoord, maar die vragen gaan ook niet specifiek naar waar het verarmd uranium van de Urenco vestiging in Almelo blijft. De belangrijke vraag hier is of alles wat van Almelo naar Zuid-Frankrijk getransporteerd wordt voor een chemische omzetting, vervolgens ook daadwerkelijk naar de Covra gaat om daar opgeslagen te worden. Of verdwijnt daarvandaan een hoeveelheid naar Engeland, zoals dat de afgelopen jaren gebeurde met verarmd uranium uit Gronau. We weten het niet. In een protestbrief aan Urenco Almelo vragen Greenpeace, Wise en laka wél om die specifiek informatie, maar hebben daar nog geen antwoord op ontvangen.

Het volgende transport naar Rusland uit Gronau vertrekt waarschijnlijk volgende week maandag per trein via Munster naar Amsterdam. Daar wordt het uranium overgeladen waarna het per schip naar St. Petersburg gaat om dan per trein naar Novouralsk, in de buurt van Jekaterinenburg diep in Siberie, te worden vervoerd. Komende zondag begint om 13 uur een demonstratie bij de Urenco-vestiging in Gronau.