Trein met Duits kernafval voor Rusland in Amsterdam

Vanmorgen is een trein met radioactief afval op het terrein van Thor Shipping in de Amsterdamse Westhaven aangekomen. In Amsterdam worden nu containers met verarmd uranium overgeladen op een vrachtschip voor export naar Rusland. De trein is maandag, na een 7 uur durende blokkade op het spoor, vertrokken uit Gronau in Duitsland, net over de grens bij Enschede. In 2009 werd de uranium-afvalexport naar Rusland na veel protest, naar nu blijkt tijdelijk, beëindigd.

Sinds vorig jaar exporteert het Duits, Brits, Nederlandse bedrijf Urenco weer radioactief afval naar Rusland. Maandagmorgen vertrok er een trein met kernafval uit de Urencofabriek in het Duitse Gronau en werd meteen 7 uur opgehouden door een blokkade boven het spoor. Maandagavond kon het verder rijden en de trein. Vanochtend is de trein gearriveerd in de haven van Amsterdam op het terrein van Thor Shipping. Daar worden de containers met uranium overgeladen op het Russsiche schip de Mikhail Dudin, en vertrekt het (ws. vanmiddag al om 17 uur) per schip naar St. Petersburg in Rusland. En vandaar per trein naar Novouralsk, in Siberië.

Urenco verdedigt de afvaltransporten met het argument dat een gedeelte van het uranium nog bruikbaar is en da het daarom geen afval- is maar een grondstof-transport is. Het bruikbare gedeelte is echter minder dan 10%; 90% blijft onder slechte opslag-omstandigheden in Rusland achter. Zo is het transport naar Rusland voor Urenco een goedkope manier om van vele tonnen radioactief afval af te komen.

Naast Duitsers, protesteren ook Russen tegen de import van kernafval; Al 35.000 mensen hebben een petitie tegen de import door het Russische Rosatom van radioactief afval van het Nederlands/Duits/Britse verrijkingsconcern ondertekend.