Movies that Matter Festival 2017

Van vrijdag 24 maart tot en met zaterdag 1 april vindt in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui het jaarlijkse Movies that Matter Festival plaats. Het festival komt voort uit het Amnesty International Film Festival. Ook dit jaar zijn er een aantal films te zien over (de gevolgen van) kernenergie: City 40 over een geheime stad in Rusland en Half-life in Fukushima over een achterblijver in de geëvacueerde zone rond Fukushima.

Half-life in Fukushima
In een uitgestorven Fukushima, waar in 2011 een kernramp plaatsvond, leidt een Japanse boer een eenzaam bestaan midden in de besmette 'rode' zone. Prachtig gestileerde ode aan een koppige eenling die zich een weg baant door een post-apocalyptisch landschap. Kijk hier voor alle vertoningen van de film.

City 40
De Russische provinciestad Ozjorsk stond lange tijd niet eens op de kaart. Vanwege het nucleaire complex dat er gevestigd is en vanwege de kernrampen die er plaatsvonden wilden de autoriteiten haar geheim houden. De documentaire City 40 laat zien hoe activiste Nadezhda Kutepova strijdt tegen de geheimzinnigheid. Kijk hier voor alle vertoningen van de film.
Het weekblad De Groene heeft een interview met activiste Nadezhda Kutepova.
Tijdens het festival zijn er debatten en QandA’s met activiste Nadezhda Kutepova op zondag 26 maart, op maandag 27 maart en op dinsdag 28 maart.