Jodiumdistributie: informatiecampagne overheid begint

Dinsdag, 3 oktober, begint de informatiecampagne van de overheid over de komende distributie van jodium aan 1,2 miljoen huishoudens. Maandag is er in Den Haag nog een technische briefing voor de pers over de distributie. Dinsdag begint dan de informatiecampagne met filmpjes, advertenties, flyers en een eigen website.

Maandagmiddag, 2 oktober, is in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag een zogenoemde “technische persbriefing verspreiding jodiumtabletten” over de komende distributie. “Om media voorafgaand aan de start van deze operatie adequaat te informeren over wat er precies gaat gebeuren en wat de aanleiding daartoe is, wordt een technische persbriefing georganiseerd. Deze briefing, verzorgd door ambtelijke deskundigen vanuit betrokken ministeries, zal geheel op achtergrondbasis zijn.

De distributie van jodiumtabletten, die start op 10 oktober, is al een keer uitgesteld omdat Veiligheidsregio’s bang waren voor de discussie over onder andere de veiligheid van kernenergie.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Schippers, heeft vandaag ook nog weer een brief naar de Kamer gestuurd met uitleg. ”Ter voorbereiding op de verspreiding van de tabletten begint het ministerie van VWS op 3 oktober aanstaande met een uitgebreid informatietraject. Huishoudens die jodiumtabletten ontvangen krijgen vanaf die datum een informatieflyer toegestuurd. Het pakket dat huishoudens vanaf 10 oktober ontvangen bevat naast de jodiumtabletten informatie over waarom de tabletten worden verstuurd en hoe ze bewaard en gebruikt dienen te worden.”

Deze preventieve distributie van jodiumprofylaxe is een gevolg van het besluit in juli 2014 om de (beschermings-)maatregelen bij nucleaire ongevallen in Nederland te harmoniseren met die in Duitsland en België.