Kernenergiesector pleit voor kernenergie

Kerncentrale Borssele moet langer openblijven om ‘tijd te kopen’ voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat is het voorstel van Nucleair Nederland, de vereniging van Nederlands kernenergiebedrijven, in een position paper voor een rondetafelgesprek van de Klimaattafel Elektriciteit vandaag. De reactie op het voorstel van de provincie Zeeland, grootste aandeelhouder van de kerncentrale, is echter duidelijk: "Dat gaat niet gebeuren op kosten van de provincie Zeeland". Kerncentrale Borssele kost namelijk veel meer geld dan dat ze bij haar eigenaars in het laatje brengt.

De position paper van de nucleaire sector (gedateerd: 1 april) stelt dat in de toekomst 20% van de elektriciteit uit kernenergie moet komen. Dat zou, schrijft men, neerkomen op “het bouwen van nieuwe kerncentrales met een gezamenlijk vermogen van tenminste 3.000 megawatt”.
Om tijd te kopen moet dan wel de “verlengde inzet” van de kerncentrale Borssele geregeld worden. Het is onduidelijk waarom: Borssele mag al al tot 2034 in bedrijf blijven. Dat lijkt lang genoeg voor een nieuwe kerncentrale? Nieuwe kerncentrales zijn voor de nucleaire sector blijkbaar een soort ‘maximum inzet’ waarbij men hoopt op een ‘compromis’, wisselgeld: als nieuwe kerncentrales niet doorgaan, dan in ieder geval Borssele langer in bedrijf.

De gedeputeerde van Zeeland, Carla Schönknecht (VVD), reageert verbaasd op het voorstel om Borssele opnieuw langer open te houden. Zeeland is de grootste aandeelhouder en draait momenteel op voor het verlies. In de PZC is Schönknecht dan ook duidelijk: "Dat gaat niet gebeuren op kosten van de provincie Zeeland". Geen loos dreigement, want in de huidige constructie kunnen de aandeelhouders een stokje voor nog een levensduurverlenging steken. "Uiteindelijk komt het besluit bij ons op het bordje. Als aandeelhouders hebben we die discussie nog niet gevoerd, maar wij gaan er niet voor betalen. Dat zeg ik, maar het is in lijn met de opstelling van alle aandeelhouders tot nu toe."

Nucleair Nederland omzeilt overigens de kwestie wie er moet betalen voor Borssele: “Qua productiekosten is kernenergie een economisch aantrekkelijke optie”. Ja, en qua productiekosten is wind en zon gratis!

Het is niet de enige paper van de kernenergielobby voor de rondetafel vandaag: Stichting Ecomodernisme heeft de Kamer een email met twee youtube video's gestuurd. Daarin de opmerkelijke zin: "het is ronduit gevaarlijk dat de beheersing van civiele nucleair technologie afneemt in het Westen terwijl ze juist explosief toeneemt in China, en vooral omdat de politiek het hier niet over heeft." Behalve het staaltje westers superioriteitsgevoel is het ook om een andere reden opmerkelijk. Het is tekenend dat ze dat niet zeggen over bijv. de Chinese voorsprong in zonne-energietechnologie – of zou het ook in de visie van de Ecomodernisten kloppen dat kernenergietechnologie de veiligheid bepaald niet vergroot?

En dat veiligheidsvraagstuk wordt steeds belangrijker in de discussie, de kernenergiegoeroe Shellenberger zegt het ronduit: landen moeten aan kernenergie beginnen, want dat geeft hen ‘de nucleaire optie’ (om kernwapens te maken) en dat verhoogd hun veiligheid. En het is overduidelijk dat op dit moment vooral de kernwapenstaten blijven kiezen voor kernenergie en het ook steeds openlijker zeggen: civiele kernenergie moet zorgen voor de infrastructuur en kennis voor kernwapenprogramma’s.

Maar goed, dit stuk van de nucleaire bedrijven ('Wij van WC-eend...") en de discussie erover zal VVD-fractievoorzitter Dijkhoff vast wel weer even munitie geven voor om nog eens op de rem te trappen qua klimaatbeleid wat wel werkt. Roepen om kernenergie is vooral een alibi van klimaatsceptici en -ontkenners geworden om niets te doen.

Dit bericht werd geplaatst in , , en getagged met op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - Twitter: @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka - Linkedin: company:stichting-laka - ActivityPub: @lakanieuws@laka.orgGerelateerde berichten:

 

 • 4 juli 2023: NPE: Twee kerncentrales in Zeeland worden ná elkaar gebouwd

  De planning dat er in 2035 in Borssele twee nieuwe kerncentrales in bedrijf komen, kan, zo lijkt het, nu al naar de prullenmand. In een bijlage van het gisteren gepubliceerde Nationaal Plan Energiesysteem, staat dat de eerste kerncentrale rond 2035 wordt verwacht en de tweede “uiterlijk 2040” gerealiseerd moet zijn. Dat betekent dat de twee […]


 • 30 juni 2023: ‘Financiële prikkels’ noodzakelijk voor onderzoek naar bouw kerncentrales

  Drie ‘technologieleveranciers’ worden door de Nederlandse overheid betaald om voorlopig onderzoek te doen naar hun mogelijkheden om in Borssele nieuwe kerncentrales te bouwen. Het Franse EDF, het Amerikaanse Westinghouse en het Koreaanse KHNP gaan een ‘technische haalbaarheidsstudie’ doen waarin onderzocht wordt of hun ontwerpen geschikt zijn “voor de beoogde locatie in Borssele en passen binnen […]


 • 8 juli 2021: Marktconsultatie: kernenergie alleen met veel subsidie mogelijk

  Gisteren publiceerde de regering de Marktconsultatie kernenerige. Conclusie: marktpartijen hebben interesse om een kerncentrale in Nederland te bouwen. Maar dan wel onder heel veel voorwaarden, subsidie dus, anders beginnen ze er niet aan. Het rapport bevestigt dat kernenergie te duur is en alleen met allerlei financieringsconstructies realiseerbaar is. De reactie van staatssecretaris Yeşilgöz dat “we […]


 • 30 april 2015: Eemshaven blijft mogelijke locatie kerncentrale

  Minister Kamp laat weten dat hij de Eemshaven voorlopig niet wil schrappen als locatie voor een kerncentrale. Hij beantwoord de vragen van PvdA die vinden dat de Eemshaven door het aardbevingsgevaar wegvalt als een van de mogelijke locaties als besloten wordt tot nieuwe kerncentrales. De andere twee locaties in dit ‘waarborgingsbeleid’ zijn Borssele en de […]


 • 20 juni 2024: Zeeuwen willen geen natuur kwijt aan kernenergie

  Zaterdag 15 juni, Zeeland, Borssele, Weelhoekweg. Vanaf de middag verzamelen enkele honderden actievoerders. Een muzikant brengt de sfeer erin, en een koor zingt het ‘Sloegrenslied’. Verschillende solidariteitsboodschappen vanuit andere landen weerklinken. Daarna vormen de paar honderd mensen een mensenketting langs de Weelhoekweg. Zij willen duidelijk een rode lijn aangeven: geen uitbreiding van het industrieterrein en […]


 • 22 februari 2024: ‘Projectprocedure’ voor nieuwe kerncentrales start

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten dat morgen, vrijdag 23 februari, het “voornemen start voor de nieuwbouw van twee kerncentrales en het voorstel voor participatie”. Dit is de eerste stap van de projectprocedure om tot een definitieve locatiekeuze te komen. “Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodigt geïnteresseerden tussen 23 februari […]