Protest bij Urenco tegen afvoer uranium naar Rusland

Sinds begin 2019 voert Urenco weer verarmd uranium af naar Rusland. Of dat ook de Nederlandse vestiging gebeurt, blijft onzeker; Kamervragen daarover zijn nog niet beantwoord. In elk geval is Nederland betrokken bij de afvoer naar Rusland: zoals we vorige week meldden is het contract getekend met de drie Europese verrijkingsfabrieken van het Brits-Duits-Nederlandse bedrijf: Capenhurst, Gronau en Almelo. Milieuorganisaties Laka, Greenpeace en Wise hebben daarom in een brief aan Urenco Nederland geprotesteerd tegen de transporten en hun verontrusting uitgesproken. Waarschijnlijk vertrekt op maandag 18 november het volgende transport vanuit het duitse Gronau, via Nederland naar Rusland. In Gronau en langs de route zijn acties aangekondigd.

In de brief spreken de milieuorganisaties Greenpeace, Wise en Laka hun verontrusting uit over de afvoer van verarmd uranium naar Rusland, omdat daar geen adequate opslagmogelijkheden zijn en duidelijk is dat er geen eindberging voor handen is. In Nederland moet verarmd uranium in een special daarvoor ontworpen en gebouwde opslaghal bij de Covra worden opgeslagen totdat het in een eindberging gaat. Maar ook omdat verarmd uranium gebruikt kan worden voor militaire doeleinden en de scheiding tussen de civiele en militaire sector in Rusland flinterdun is. Greenpeace, Wise en Laka  hebben een aantal concrete vragen aan Urenco Almelo over de transporten.

Kwartetten met Uranium-transport?
Naar aanleiding van de berichtgeving over de afvoer naar Rusland zijn door het CDA Kamervragen gesteld. Tegen het PZC zegt Urenco dat het de contracten met de Covra zal naleven. Wat niet per se betekent dat er geen verarmd uranium naar Rusland afgevoerd wordt. Dat zou ook kunnen door het eerst naar Gronau te vervoeren. Zo zijn op de dag van het vorige transport uit Gronau, 28 oktober, ook vrachtwagens met uranium uit Almelo in Gronau aangekomen.

Intussen lijkt het duidelijk dat maandag 18 november het volgende transport vanuit Urenco Gronau (net over de grens bij Enschede) naar Rusland zal vertrekken. Hoewel de route nog niet helemaal duidelijk is, zijn acties in voorbereiding langs de mogelijke route. Zondag 17 november om 13 uur is er een protest bij de poort van Urenco Gronau.

Meer info (in het Duits) over de transporten op https://urantransport.de/hintergrund/transportrouten/uranmuell-aus-gronau-nach-russland/