COVRA krijgt vergunning voor Zeeuwse bunker voor kernafval uit Petten


Moet bij aannemen afval nu ook echt rekening houden met de eindberging er van

COVRA heeft vorige week een Kernenergiewetvergunning gekregen om een nieuwe bunker, het 'MOG', te bouwen voor het historisch radioactief afval uit Petten. De te bouwen bunker is het resultaat van een brainstormsessie onder leiding van een aanjager die door het kabinet in 2018 werd aangesteld om de stagnerende afvoer van het radioactief afval uit Petten vlot te trekken. Een nieuwe bunker voor onverwerkt afval in Nieuwdorp bleek goedkoper dan alles in Petten te verwerken en dan naar COVRA af te voeren.
Interessant in de nieuwe vergunning is dat de ANVS COVRA opdraagt om bij de acceptatiecriteria voor radioactief afval rekening te houden met de eindberging van het kernafval. Je zou zeggen dat dat voor zich sprak, maar COVRA vroeg in haar zienswijze deze voorwaarde te laten vervallen. De ANVS gaf daarop aan te overwegen om deze voorwaarde ook 'ambtshalve' te verbinden aan de reeds bestaande opslaggebouwen van COVRA.

Verder blijft het toch wel een beetje opmerkelijk dat nadat de termijn voor zienswijzes was gesloten, er na het advies van de Commissie MER, net als bij PALLAS, alsnog 60 pagina's aan de milieu-effectrapportage zijn toegevoegd, over aardbevingen, overstromingen en stikstof. ANVS achtte inspraak over de uitbreiding van de Mer wederom niet nodig.

COVRA geeft aan nu bij de gemeente een bouwvergunning aan te gaan vragen. De te bouwen bunker is overigens al betaald door NRG in Petten.