Kort geding: COVRA dreigt minder met de overheid te gaan delen

Gistermiddag, 9 september, behandelde de rechtbank in Breda het kort geding over het bezwaar van COVRA, tegen een besluit van de nucleaire toezichthouder ANVS om informatie over de financiering van kernafval openbaar te maken. Het gaat om informatie over een inspectie bij de COVRA en over een bericht van de ANVS aan staatssecretaris Van Veldhoven dat het  stelsel voor de financiering van kernafval herzien moet worden. De ANVS had tot openbaarmaking besloten na een Wob-verzoek van Laka.

Het voelde als een reis ver terug in de tijd. Tijdens de zitting betoogde COVRA, min of meer, dat de Wob niet op informatie die van haar afkomstig is van toepassing zou moeten zijn. Want, zo betoogde de kernafvalbeheerder, "als minder deskundigen dan de toezichthouder over onze informatie beschikken, dan raakt de Zeeuwse kernafvalbeheerder gestigmatiseerd en wordt ze aan de schandpaal genageld". Eigenlijk wil de COVRA het liefst dat alles geheim blijft. Ook een officiële nota van de ANVS aan staatssecretaris Van Veldhoven. Maar, en daar komen ze dan vanzelf wel achter, dat kán dus niet in een democratie.

COVRA ging dan ook volledig voorbij aan het zwaarwegende maatschappelijke belang van openbaarheid van milieu-informatie in het algemeen en van de openbaarheid van informatie over radioactief afval in het bijzonder. De ANVS zelf was ook verbaasd; al jaren behandelt die Wob-verzoeken, maar dit is de eerste keer dat een kort geding werd aangespannen: "Andere partijen hebben geen probleem met de openheid van de ANVS – het is COVRA die het probleem is."

De sfeer werd zowaar een beetje grimmig toen COVRA dreigde de omgang met de overheid te zullen herzien. Als informatie bij de overheid Wob-baar is, dan zou COVRA zich in vervolg wel twee keer bedenken voordat ze meewerkt aan projecten zoals dat rondom het historisch radioactief afval in Petten, en moet de ANVS in vervolg maar naar Zeeland komen om informatie in te zien. Aldus het staatsbedrijf. Grote vraag hierbij is natuurlijk wat precies het probleem is - behalve dan het kader voor de financiering van kernafval. Want als bij COVRA verder alles picobello in orde is, dan is er toch niets wat het daglicht niet kan verdragen?

Uitspraak over twee weken.

Dat de COVRA hier het probleem is, had Laka al eerder gemerkt: April vorig jaar vroegen we bij de kernafvalbeheerder zelf om informatie over het onderzoeksprogramma voor eindberging. "Kom maar langs voor een rondleiding" was het antwoord. De zaak dient dit najaar voor de meervoudige kamer van de Rechtbank in Amsterdam.


Vind u ook dat informatie over radioactief afval niet geheim mag worden gehouden?
Steun dan Laka met een donatie!